Het monitoren van zonnepanelen is een belangrijke functie van de CEMM. Hierdoor is het eenvoudig om inzicht te krijgen in de geproduceerde zonne-energie, en eventueel het verbruik hierop aan te passen. Het meten van de daadwerkelijk geproduceerde energie is in sommige situaties echter niet voldoende. Voor hetzelfde geld is er veel meer uit het zonnepanelen systeem te halen.

Voor dit soort situaties heeft Cedel de Zoninstralingssensor ontwikkelt als uitbreiding op de CEMM plus. De sensor dient op hetzelfde vlak als het PV-systeem geplaatst te worden en meet de realtime zoninstraling op de locatie van de gebruiker. Doordat de sensor nauwkeurig gekalibreerd is, kan hij berekenen wat de energieproductie van het PV-systeem zou moeten zijn. Door de ingebouwde temperatuursensor kan de data zelfs gecorrigeerd worden op basis van de temperatuur. Het rendement van zonnepanelen gaat namelijk omlaag zodra de temperatuur stijgt.

Door alle data van de zon productie, de instraling en de temperatuur samen te voegen, geeft de CEMM nauwkeurig inzicht in de zogeheten ‘Performance Ratio’ van het PV-systeem.

Naast het ‘controleren’ van bestaande PV-systemen, kan de Cedel Zoninstralingssensor ook gebruikt worden om te controleren hoeveel energie er geproduceerd kan worden op een locatie alvorens er zonnepanelen worden geplaatst.
Door al deze eigenschappen is de Cedel Zoninstralingssensor een krachtig meetinstrument voor zowel de zakelijke als de privé gebruiker.

Kijk voor meer informatie over de Cedel Zoninstralingssensor op de webshop, of op de deze pagina.