Eerste fase CEMM 3.0 uitrol begonnen

In december 2023 is de uitrol van CEMM 3.0 van start gegaan. CEMM 3.0 is de opvolger van CEMM basic en CEMM plus, maar is gebaseerd op dezelfde hardware waardoor ook bestaande gebruikers hun CEMM kunnen laten upgraden. Door middel van deze post praten we je graag bij over de uitrol van CEMM 3.0, nieuwe mogelijkheden en het upgrade proces vanaf een oudere CEMM.

De weg naar CEMM 3.0

CEMM basic en plus zijn sinds 2014 op de markt en sindsdien is er veel veranderd. We hebben beide apparaten lang ondersteund met software updates, waardoor er in de loop der jaren vele nieuwe functies zijn toegevoegd. Denk hierbij aan ondersteuning voor meer soorten meters, de app, externe bereikbaarheid, exports, notificaties en nog veel meer. 

We zijn nu op een punt gekomen waarop het ondersteunen van de oude software helaas niet langer mogelijk is. Daarom hebben we de keuze gemaakt om volledig nieuwe CEMM software te bouwen waarin we alle kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan hebben verwerkt. Omdat de hardware niet gewijzigd is, kunnen bestaande gebruikers – zelfs als je al sinds 2014 een CEMM hebt – upgraden naar CEMM 3.0. 

Nieuwe mogelijkheden

Dit zijn de belangrijkste mogelijkheden van CEMM 3.0, inclusief wijzigingen ten opzichte van CEMM basic en plus:

 • Volledig schaalbare interface met een fris nieuw design, die zich aanpast aan ieder schermformaat. Alle functies zijn op ieder apparaat te gebruiken.
 • Het dashboard is naar wens te personaliseren met de vele beschikbare widgets.
 • Light en dark mode zijn nu beschikbaar, voor een prettigere ervaring bij weinig licht.
 • De interface werkt aanzienlijk sneller, het is niet langer nodig om te wachten tot gegevens geladen zijn.
 • Extra functionaliteit is toe te voegen door middel van software modules. Blijk je achteraf toch Modbus kWh meters te willen gebruiken? Dan heb je geen ‘plus’-model van de CEMM meer nodig, maar schaf je eenvoudig de Modbus module aan.
 • Grafiek pagina’s bevatten aanzienlijk meer statistieken, zoals dag-, maand- en jaartotalen, verbruik of productie van het zichtbare deel van de grafiek, en gemiddelde waarden.
 • De slimme meter is nu opgesplitst in afname en teruglevering (in plaats van enkel een gecombineerd saldo). Daarnaast is er ook een splitsing mogelijk in hoog- en laagtarief.
 • Het is nu mogelijk om zowel je CEMM(s) als de aangesloten meters te personaliseren met zelfgekozen iconen, kleuren en namen. Dit is ideaal voor installateurs die meerdere CEMMs in hun beheer hebben.
 • Uitgebreid toegangsbeheer, met de mogelijkheid om zowel lokale als externe gebruikers minder rechten te geven of uit te sluiten.
 • En nog veel meer…
Upgraden vanaf een CEMM basic of plus

Bestaande CEMM-gebruikers kunnen een upgrade aanvragen naar CEMM 3.0. De upgrade omvat het volgende:

 • We maken een backup van je energiegegevens en converteren deze naar het nieuwe database-formaat van CEMM 3.0.
 • We vervangen het opslaggeheugen van je CEMM zodat deze weer als nieuw is.
 • We installeren de CEMM 3.0 software en plaatsen de geconverteerde energiegegevens terug. Had je een CEMM plus? Dan wordt de Modbus-module direct geactiveerd.
 • Je CEMM wordt voorzien van de nieuwe sticker.

De kosten van een upgrade bedragen € 90,00 inclusief BTW. Heb je je CEMM na 1-1-2023 aangeschaft? Dan bedragen de kosten € 60,00 en wordt het opslaggeheugen niet vervangen.

Nieuwe CEMM aanschaffen

CEMM 3.0 is momenteel om de week in kleine hoeveelheden beschikbaar. Deze gefaseerde uitrol stelt ons in staat om feedback effectiever en gestructureerder te verwerken. CEMM 3.0 kan besteld worden via onze webshop.

Als je www.cemm.nl vaker hebt bezocht, dan heb je tevens gemerkt dat deze website volledig vernieuwd is. De komende tijd zal de website worden uitgebreid met meer informatie.