Support

Antwoord op uw (technische) vragen.

Bekijk de nieuwe CEMM folder online

Algemene vragen


Kan ik mijn CEMM daadwerkelijk terugverdienen?

Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen meer energie besparen als ze inzicht hebben in hun verbruik en de kosten.

Met CEMM kunt u bijvoorbeeld eenvoudig zien hoe hoog uw sluipverbruik is. Als het u lukt om uw sluipverbruik met 100 watt terug te brengen, dan scheelt dit zo’n € 175,00 per jaar. Dit is al eenvoudig mogelijk door bepaalde grootverbruikers op te sporen met uw CEMM en bijvoorbeeld ‘s nachts uit te schakelen.

Daarnaast kunt u ook veel geld besparen door uw verbruik af te stemmen op de productie van uw zonnepanelen. En vallen uw zonnepanelen een keer uit? Dan brengt CEMM u snel op de hoogte waardoor u zo min mogelijk opbrengst misloopt. Bij grotere zonnepaneelsystemen heeft u uw CEMM misschien al in een paar weken terugverdiend!

Wat is de toegevoegde waarde van het monitoren van mijn zonne-energie met CEMM als ik dat al kan via mijn omvormer?

Veel omvormers van zonnepanelen zijn voorzien van monitoring mogelijkheden. Hierdoor is het mogelijk om uw zonopbrengst via uw omvormer te volgen. Als u uw slimme meter al monitort met uw CEMM, waarom zou u dan ook nog uw zonnepanelen separaat monitoren met uw CEMM als dit al kan via uw omvormer?

Inzicht in verbruik
Als u alleen uw slimme meter uitleest terwijl u in het bezit bent van zonnepanelen, dan kunt u niet zien hoeveel energie u verbruikt. Uw slimme meter registreert namelijk uw zogeheten ‘energiesaldo’. Dit is wat u afneemt uit het net, of teruglevert aan het net. Uw zonopbrengst en verbruik worden dus met elkaar verrekend. Als u uw zonnepanelen monitort met uw CEMM, dan rekent uw CEMM uw verbruik in realtime uit aan de hand van uw saldo en zonopbrengst. Dit is dus de enige manier om achter uw daadwerkelijke verbruik te komen.

Alle informatie op 1 plek
Doordat CEMM u inzicht geeft in elektra, gas en uw zonnepanelen, heeft u al uw gegevens overzichtelijk op 1 plek staan. Dit is handiger in het gebruik dan allemaal losse apps. Daarnaast kunt u eenvoudig de relaties tussen bepaalde gegevens inzien.

Staat mijn data online als ik externe bereikbaarheid activeer?

Nee, uw data blijft altijd op uw CEMM staan. Met externe bereikbaarheid kijkt u rechtstreeks in uw CEMM via een beveiligde verbinding.

Hoe vind ik mijn CEMM voor de eerste keer in mijn netwerk?

Ga naar ‘zoek.cemm.nl‘ in uw internetbrowser om een CEMM in het lokale netwerk te zoeken. U kunt ook de app op uw smartphone gebruiken om lokaal een CEMM te zoeken en deze te installeren.

Zoek.cemm.nl vindt mijn CEMM niet. Wat nu?

Er is een kleine kans dat zoek.cemm.nl niet goed werkt in combinatie met uw netwerk. In dat geval kunt u de CEMM nog op 2 andere manieren benaderen:

Via de hostname
Uw CEMM heeft in uw netwerk de hostname ‘cemm’. U kunt uw CEMM rechtstreeks benaderen via deze hostname. Gebruikt u windows? Ga dan naar http://cemm/. Gebruikt u MacOS of Linux? Navigeer dan naar http://cemm.local.

Via het lokale ip-adres
Om achter het lokale ip-adres van uw CEMM te komen, kunt u inloggen en kijken in uw modem, of contact met ons opnemen. Wij verzoeken u om het MAC-adres van uw CEMM bij de hand te houden.

Werkt de app ook op mijn tablet?

Het is mogelijk om de app op een iPad of Android tablet te installeren. Wij raden dit echter af, aangezien de app ontwikkeld is voor telefoonschermen.

U kunt uw CEMM het beste bekijken via de internetbrowser van uw tablet.

Hoe lang wordt de data op mijn CEMM bewaard?

Uw energiedata neemt zo weinig ruimte in beslag op uw CEMM dat u niet bang hoeft te zijn dat de opslag op een gegeven moment vol raakt. 

Kan ik mijn gegevens ook verwijderen?

Dat is op dit moment niet mogelijk. Deze functie staat echter op de wensenlijst.

Wat voor kWh meters heb ik nodig met de CEMM basic en met de CEMM plus?

CEMM basic gebruikt ‘puls’ kWh meters. CEMM plus maakt gebruik van zogeheten ‘Modbus’ kWh meters.

Puls kWh meters kunnen met de CEMM plus gebruikt worden. Andersom kunnen modbus kWh meters niet met de CEMM basic gebruikt worden.

Hoe installeer ik een kWh meter en kan ik dit zelf?

Wij raden aan om het plaatsen van een kWh meter altijd te laten doen door een specialist, zoals een installateur of elektricien. Voor meer informatie over het plaatsen van een kWh meter, of het beoordelen van uw meterkast, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Gaat u de kWh meter plaatsen? Bekijk dan onderstaande documenten:

Hoe sluit ik de S0 kabel aan op mijn kWh meter?

Uw kWh meter beschikt over een zogeheten ‘puls uitgang’, ook vaak aangeduid als ‘S0’. De puls uitgang bestaat uit 2 contacten: een + (plus) en een – (min).

De S0 kabel beschikt zodoende over 2 aders die aangesloten dienen te worden: een groene ader en een witte of zwarte ader.

Sluit de groene ader van de S0 kabel aan op het – (min) contact van de kWh meter, en sluit de witte of zwarte ader van de S0 kabel aan op het + (plus) contact.

Als u bij ons een kWh meter en S0 kabel besteld i.c.m. een CEMM, sluiten wij deze echter vaak al voor u aan.

Wat voor CEMM heb ik nodig als ik de Cedel Zoninstralingssensor wil gebruiken?

Op dit moment werkt de Cedel Zoninstralingssensor uitsluitend in combinatie met een CEMM plus.

Hoe stel ik notificaties in en wat is er mogelijk?

Let op: om de notificatie mogelijkheid te kunnen gebruiken dient u ‘Externe bereikbaarheid’ geactiveerd te hebben. 

Stap 1: Log in op uw MijnCEMM-account via de internetbrowser van uw computer, tablet of smartphone. 

Stap 2: Klik op ‘Instellingen’ bij de CEMM in uw dashboard.

Stap 3: Klik op ‘Notificaties inschakelen’. Na het inschakelen verschijnt er een tabel waarin u kunt aangeven waarover u notificaties wilt ontvangen, en op welke locaties u de notificatie ontvangt:

  • Via de e-mail (u ontvangt aan het eind van de dag een e-mail met een notificatie overzicht van de afgelopen dag).
  • In het MijnCEMM-portaal (uw notificaties worden weergegeven in het notificatie centrum van het portaal).
  • In de App (uw notificaties worden weergegeven in de notificatie pagina van de app. Daarnaast ontvangt u een push melding bij dringende notificaties).

Heeft u meer dan 1 CEMM? Dan dient u de notificaties per CEMM in te schakelen. U ontvangt vervolgens alle notificaties van de gekoppelde CEMM’s in 1 handig overzicht.

Notificaties bij weinig zonproductie
Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u een notificatie ontvangen wanneer uw zonnepanelen minder produceren dan een vooraf ingestelde waarde. Kies deze drempelwaarde door uw CEMM te openen, en vervolgens een waarde in te vullen bij ‘Instellingen > Notificaties‘.

Kijk hier voor meer informatie.

Kan in de naam van mijn CEMM in het MijnCEMM-portaal veranderen?

Op dit moment kunt u niet zelf de naam van uw CEMM in het portaal wijzigen. Wij kunnen dit echter wel voor u doen. Dit is handig wanneer u meerdere CEMM’s in gebruik heeft, zodat u ze makkelijk uit elkaar kunt houden. Stuur ons gerust een bericht via het contactformulier met daarin de volgende zaken:

  • Uw MijnCEMM gebruikersnaam.
  • Het MAC-adres van de CEMM die u wilt hernoemen*.
  • De gewenste naam.

Op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 wordt de naam van uw CEMM doorgaans binnen 1 tot 2 uur gewijzigd.

*U vindt het MAC-adres in de instellingen van uw CEMM, in de app onder ‘Zoek een CEMM’, en in het portaal.

Vragen over CEMM basic


Hoeveel kWh meters kan ik op mijn CEMM basic aansluiten?

Naast uw slimme meter kunt u nog 2 kWh meters aansluiten. Heeft u geen slimme meter? Dan kunt u maximaal 3 kWh meters aansluiten.

Hoe sluit ik 2 kWh meters aan als er maar 1 vrije aansluiting is op mijn CEMM basic?

Met behulp van een S0 splitter kunt u een enkele poort gebruiken voor 2 meters.

Belangrijk: u kunt de S0 splitter alleen gebruiken op poort 1 van de CEMM. Wilt u een slimme meter en 2 kWh meters aansluiten? Sluit dan de slimme meter en 1 kWh meter aan op poort 1 van de CEMM. De overgebleven kWh meter sluit u aan op poort 2.

Kan ik ook modbus kWh meters gebruiken met mijn CEMM basic?

Veel Modbus kWh meters zijn voorzien van een puls uitgang. Hierdoor zijn deze kWh meters ook met een CEMM basic uit te lezen.

Echter biedt een Modbus kWh meter in combinatie met een CEMM basic geen meerwaarde ten opzichte van een puls kWh meter. Daarom raden wij het gebruik van Modbus kWh meters alleen aan in combinatie met een CEMM plus.

Werkt de Cedel Zoninstralingssensor ook met de CEMM basic?

Nee, op dit moment werkt de Cedel Zoninstralingssensor uitsluitend in combinatie met de CEMM plus.

Vragen over CEMM plus


Is de basisfunctionaliteit van CEMM plus hetzelfde als van CEMM basic?

Ja, alles wat u hier leest over CEMM basic is ook mogelijk met CEMM plus. 

CEMM plus beschikt dus over extra mogelijkheden, geen aangepaste mogelijkheden.

Hoeveel kWh meters kan ik maximaal aansluiten op CEMM plus?

Op CEMM plus kunt u, net als op CEMM basic, 2 tot 3 puls kWh meters aansluiten. Hiernaast kunt u echter nog maximaal 8 modbus kWh meters aansluiten.

Is CEMM plus ook geschikt voor thuisgebruik?

Ja hoor, wij raden CEMM plus ook aan voor thuisgebruik, indien u graag meer systemen wilt monitoren dan met CEMM basic mogelijk is. Denk hierbij aan meerdere groepen in uw woning, een warmtepomp, zonnepanelen, een laadpaal, etc.

Kan ik elke modbus meter gebruiken met CEMM plus?

Nee, alle modbus kWh meters gebruiken andere communicatie protocollen. CEMM plus werkt alleen in combinatie met de Eastron modbus kWh meters die te vinden zijn in onze webshop.

Waarom kan mijn CEMM plus de aangesloten Modbus kWh meter(s) niet vinden?

Als uw CEMM plus de aangesloten Modbus kWh meter(s) niet kan vinden, controleer dan de volgende punten:

  • Zorg dat de A en B contacten op zowel de kWh meters als op de Modbus converter correct zijn aangesloten.
  • Zorg ervoor dat u de adressen correct heeft ingesteld op de kWh meters (adres 1 mag niet gebruikt worden).
  • Controleer of de ‘Baud rate’ van de kWh meters op ‘9600’ staat.
  • Controleer of de ‘Parity’ van de kWh meters op ‘None’ staat.

Kan uw CEMM plus de Modbus kWh meters nog steeds niet vinden? Stuur dan een beschrijving van de problemen inclusief foto’s van de installatie naar info@cedel.nl.

Kunt u uw antwoord niet vinden?